понеделник, 19 ноември 2012 г.

Ден на християнското семейство

Ако през ноември в САЩ почитат Деня на Благодарността, то в България празнуваме Деня на християнското семейство. Отбелязваме го на 21 ноември под църковното име Въведение Богородично, в компанията на най-близките ни хора – нашите семейства.
Доколко познаваме традициите на този празник и знаем ли защо се нарича именно Ден на християнското семейство? Отговор на тези въпроси ни даде баба Йорданка, която прие да бъде наш гост. С топъл и нежен глас тя ни разказа  какво повелява традицията на този ден и как се е празнувал в миналото. С притихнал дъх слушахме за семейството й, което се е събирало в малката бедна стая до огнището, поставяли трикраките столчета до синията, на която имало само боб, сърми, риба и топлата ухаеща питка. Децата целували ръка на по-възрастните в знак на уважение и благодарност, а след тиквената баница имало и много лакомства за тях – локум, захарните петлета, шарени бонбонки. 
Благодарихме за интересния разказ, за подарените книжки и научихме, че в семейството получаваме нашите първи преживявания на любов, оформяме характера си и получаваме първите уроци за етика и морал.
За да покажем своето уважение и почит към родителите си, оцветихме с много любов донесените от нея поздравителни картички, а в часа по литература ще прочетем най-хубавите български народни приказки, в които се разказва за здравите семейните добродетели, за почитта и уважението към родителите, за добротата.



Няма коментари: