вторник, 17 декември 2013 г.

І-ва награда за най-вярна на традицията сурвакница


Спазихме българската традиция и се запознахме с елементите от традиционното украсяване на дрянови пръчки, които носят „наричане” за здраве и за плодородие.
Сурвачката трябва да е от дряново дърво с пъпки – колкото са повече пъпките, толкова по-добре. Клоните се свиват в кръгове и се завързват или увиват с вълнен конец. Най-предпочитаните цветове прежда са бяла и червена, на някои места в България слагат и син конец.
Дрянът е символ на здраве и дълголетие. Той живее най-дълго и е много яко и устойчиво растение. Пъпките му са олицетворение на младостта и жизнеността, защото цъфва най-рано и най-късно зрее. Символ е и на мъдростта, защото пръв известява идването на пролетта.
Другото значение, което сурвачката трябва да носи, е изобилие и плодородие. Затова не може сурвачка без пуканки и кравайчета, зърна боб и царевица, чушки и чесън, ядки от орехи и сушени плодове – сини сливи, ябълки, кайсии или пък стафиди.

Няма модел за сурвакници, важно е да е изработена от естествени материали. С много старание изработихме нашата, с която участвахме в изложбата, организирана от Регионален исторически музей  – гр. Враца и бяхме отличени с ПЪРВА награда.


Няма коментари: