понеделник, 24 март 2014 г.

Да посрещнем пролетта с пъстра книжка във ръка

Под надслов „Да посрещнем пролетта с пъстра книжка във ръка”  в навечерието на настъпващия разноцветен сезон се състоя среща на поетесата Милена Терзийска с ученици от НУ „Св. Софроний Врачански”. Авторката прочете своите  римувани приказка за смели сърца, преобразяване и ценности. Заключената памет на принцесата” и "Драконът и княгинята войн" грабнаха вниманието на децата от трети и четвърти клас.


В далечни времена живял                Вилнеел дракон страховит ...
цар силен, мъдър и копнял               От страшен дим бил той обвит
страната му да е спасена,              и само нощем през гората
защото тя била сломена...              се чувал грохот по земята...

Така започва едната приказка в стихове и продължава с приключения и загадки. Кой побеждава - мрачният звяр или смелата девойка, жестокостта или благородството? Как се опитомява дракон? Стремежът на красивата Мирвена да освободи царството си от злия дракон я повежда в реална и духовна битка - с меч и щит, но и с доброта. А чудовището, преобразено като юначен рицар, променя тъмния си нрав под въздействието на младата княгиня.
За най-малките читатели, първокласниците, авторката направи римувана разходка из града. Тя ги подтикна да отгатнат гатанки са светофара, ескалатора, гаража и много други обекти от градската среда, поместени в книжката „Азбука в града”.
Авторът Милена Терзийска, дългогодишен културен журналист, посвещава творчеството си изцяло на децата. Известният живописец доц. д-р Кирил Божков одухотворява образите с вълнуващи илюстрации, а организаторът на събитието, г-жа Калина Николова, учител по английски език в ПМГ „Акад. Иван Ценов”, подбра именно тази  публика за своя проект „Насърчаване на четенето”, защото е любознателна и обича да чете. Децата обсипаха гостенката-поетеса с въпроси, а тя ги зарадва с автографи.


Няма коментари: