сряда, 20 май 2015 г.

Екскурзия до Габрово

Според най-разпространената легенда Габрово е основан от Рачо Ковача преди около 250 години. Историята гласи, че той бил странстващ майстор ковач, който се установил под едно габърово дърво. Вече 70 години монументът на легендарния основател на града е поставен върху канара в самата река Янтра и за по-важните градски празниците получава нов кат дрехи. 


Градът е родно място на видния възрожденски деятел Васил Априлов, който през 1835 г. дарява пари за построяване на първото българско  светско училище. През 1872 г. то прераства в средно училище, а от 1889 г. - в Априловска гимназия, наречена така в чест на основателя си. До днес в нея се обучават ученици, а в част от нейната сграда се помещава Националният музей на образованието. Сградата е обявена за паметник на културата.



С интерес разгледаме музейните експозиции показващи етапите на българското образование от 9 век до днес. Най-много ни хареса залата, която е възстановка на взаимното училище.
















Другата забележителност на града, която посетихме, е астрономическата обсерватория. Чрез проекционния апарат "Планетариум ZKP-2” се демонстрира вида на звездното небе и движенията на небесните тела. Точно копие на истинското, то пленява въображението и провокира усещането ни за безкрайността на времето, за непостижимата и уникална хармония на Вселената.





На 8 км южно от гр. Габрово е разположен архитектурно-етнографският комплекс „Етъра“. Това е първият по рода си музей на открито, в който е съхранено огромното ни национално богатство. На територията му са разположени 50 обекта - технически съоръжения на вода, къщи със занаятчийски работилници, обекти с обществено значение. Целта на музейната експозиция е да разкрие архитектурата, бита и стопанското минало на Габрово и Габровския край през Възраждането - втората половина на ХVІІІ в. и ХІХ в. Това е време, когато в града се развиват над 26 занаята, чиито изделия намират пазар в Букурещ, Виена, Марсилия, Анадола. 










Няма коментари: