четвъртък, 6 декември 2012 г.

Никулденски шаран

     Никулден е един от важните православни празници. Денят е посветен на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който се почита като избавител и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. Българите го почитат и като пазител на семейството, дома и добротата. В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са близки до името Николай - Никола, Нейчо, Николина, Николета, Нина, Кольо и др. Денят е всенароден празник и се чества и в семействата, в които няма именник. По традиция на празничната маса се сервират рибни ястия, най-често – пълнен шаран с орехи и рибена чорба. На масата се поставят и различни обредни хлябове и много постни ястия.
     Всичко това научихме от леля Галя, майка на нашия съученик Николай. Тя ни организира никулденска работилница за пълнени шарани. Донесе тесто, пълнеж и точилки. Превърна ни в истински майстори-готвачи. Завъртяхме ръкави и поставихме престилките и бонетата, подарени на всеки от майката на Йоана. Разточихме тестото, поставихме пълнежа, оформихме с ножчетата ленти, които преплетохме над него. Оформихме главата с черен пипер за око, направихме красиви опашки и перки и…шараните са готови за печене. Изключително щастливи сме всички, че на празничната трапеза ще има нещо изработено и от нас. А дали ще е вкусно? Опитахме вече изпечените от леля Галя и се убедихме, че по-вкусни шарани не сме яли досега! Опитахме и вкусните бонбони и шоколадовата риба на другите именици.
     В края на часа леля Галя ни показа как можем да използваме още точилките, които тя ни подари. Благодарихме за прекрасните идеи и всички усмихнато казахме – ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН НИКОЛАЙ, НИКОЛАЙ  И НИКОЛА!




Няма коментари: