четвъртък, 31 октомври 2013 г.

1 ноември – Да бъдем будни и любознателни!



Честит празник!

Да бъдем съвременни будители и ценители на хубавите книги като нашата съученичка Мина!


"През вековната ни история, ние българите преодоляхме безчетни предизвикателства, оцеляхме и останахме единни. Ние успяхме благодарение на силния ни дух. Това нямаше да бъде възможно, ако народното ни съзнание не беше обединено. Вярата, активността, упоритостта и стремежа към знание на будителите ни даваха духовна мощ да се борим и да продължаваме напред. Нека тяхната сила ни вдъхновява да бъдем любознателни, да откриваме нови хоризонти и да търсим истината.
За първи път Деня на народните будители се чества неофициално през 1909 г. в Пловдив... По предложение на кабинета на Александър Стамболийски от 1 но­ем­в­ри 1923 г. с указ, под­пи­сан от цар Бо­рис III, де­нят е обя­вен за об­що­на­ци­она­лен праз­ник в па­мет на зас­лу­жи­ли­те за Оте­чес­т­во­то си бъл­га­ри.

Тази календарна дата е избрана неслучайно. На нея според тогавашния Григориански календар се чества денят на преподобни Иван Рилски Чудотворец, който се по­чи­та ка­то пок­ро­ви­тел на бъл­гар­с­кия на­род. Цел­та на праз­ни­ка е да се прос­ла­ви де­ло­то на св. Иван Рил­с­ки, на све­ти­те бра­тя Ки­рил и Ме­то­дий, на Йо­ан Ек­зарх, на св. Ев­ти­мий, пат­ри­арх Тър­нов­с­ки, на слав­ни­те въз­рож­ден­с­ки дей­ци: пре­по­доб­ни Па­и­сий Хи­лен­дар­с­ки, св. Соф­ро­ний Вра­чан­с­ки, д-р Пе­тър Бе­рон, Ва­сил Ап­ри­лов, Ге­ор­ги Ра­ков­с­ки, Ва­сил Лев­с­ки, Хрис­то Бо­тев и на още де­сет­ки дей­ци на прос­ве­ще­ни­е­то и на­ци­о­нал­но-ос­во­бо­ди­тел­но­то дви­же­ние."
"Национална мрежа за деца", бр. 170, 26-1 ноември 2013 г.

Няма коментари: