вторник, 17 март 2015 г.

Денят на Свети Патрик

Ирландците по цял свят днес - 17 март, се събират, за да отпразнуват празника на своя патрон Св. Патрик. За да научим повече за празника, приехме любезната покана и бяхме гости на г-жа Калина Николова, ст. учител по английски език в ПМГ „Акад. Иван Ценов“ – гр. Враца и учениците й от 8 клас.

Традицията повелява да не се ходи на гости с празни ръце, затова си изработихме тематични очила-детелини и детелина за всеки домакин. Благодарим и на Пастицерия – Враца за вкусния подарък, който изработиха специално за нас.






















Конферентната зала беше украсена усърдно с табла, постери и предмети, които пресъздаваха традицията и излъчваха неповторимостта на ирландската душа. Всичко беше в зелено според традицията – тематичната покривка на масата, сладките с пъстроцветни дъги, огромната вкусна зелена торта с ирландското знаме. Огромен интерес предизвикаха традиционните предмети от личната колекция на преподавателката.























По време на часа осмокласниците, разделени в отбори, проведоха викторина и показаха завидни знания за празника. Докато подготвяха отговорите на своите въпроси, г-жа Николова ни запозна с легендите и символиката на празника.
Научихме, че Свети Патрик се е родил в Уелс, приблизително в 385 г. Често пътувал из Ирландия и извън нея. Създавал училища и църкви, които да му помагат в проповядването на християнството в Ирландия. Мисията му продължила 30 години. Умрял на 17 март 461 г. Оттогава тази дата се празнува като Деня на Свети Патрик.
В разказите за Свети Патрик освен истина, има и много мистика и фантастика. Едно от вярванията е, че той възкресявал мъртви хора. Друго - че изнесъл проповед от едно възвишение и с нея пропъдил всички змии от Ирландия. От друга легенда научихме, че Свети Патрик използвал трилистна детелина в проповедите си, за да обясни триединството на Отец, Син и Свети дух. Ето защо детелината е традиционен символ на Деня и е емблема на Ирландия.

Денят на честванията на светията е белязан почти изцяло в зелено - хората носят зелени дрехи, ядат зелена храна и дори пият от прочутата зелена бира, за да отбележат значимостта на символа на детелината.




























Разбира се, след часа и ние хапнахме от вкусните зелени сладки.
























Благодарим на всички – родители, учители и ученици, които направиха деня ни зелен, сладък, вълнуващ и ползотворен.



Няма коментари: